fredag 17 februari 2012

Mormor Annas surmjölksbulle

Hög och fin och lite kompaktare än  sockerkaka.


Det här receptet har jag fått av min mans mormor, en kaka som inte behöver ägg och som du gör på gammal "sur" mjölk eller andra mejeriprodukter. Jag brukar blanda mjölk, fil, crèmefraiche eller vilka slattar som nu finns i kylen. Har du inga sådana rester så bakar du kakan med filmjölk.
Allra godast nybakad då den har en hård knaprig yta och mjukt innanmäte, men den här kakan håller sig länge!


SURMJÖLKSBULLE
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 dl socker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3,75 dl "sur mjölk" eller filmjölk
  • 50-100 gr smör
  1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  2. Nyp i smöret i det torra.
  3. Blanda i mjölken, smeten blir ganska fast, beroende på vilken vätska du använder.
  4. Smöra och bröa en vanlig sockerkaksform med "hål", häll i/ klicka i smeten.
  5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader ca 45 minuter.
Lycka till!

2 kommentarer:

Edith och Jag sa...

En god kaka är ju aldrig fel!
Har haft en hektiskt vecka och såg först idag ditt inlägg med en rosa mössa. Låter härligt tycker jag. Visst börjar vårkänslorna spira nu.
Trevlig fredag!
Kram Maria

Malin`s Diner sa...

Mm, verkar god. Älskar sockerkaka och knaprig yta. Har nog lite slattar i kylskåpet. Funkar Turkisk yoghurt också?

Kram Malin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...