onsdag 3 oktober 2012

Inte utan min...

Phiffikus, trådsax och strykjärn

Förutom det mest uppenbara när man ska sy, som tyg och symaskin, så finns det tre saker som jag inte vill vara utan! Min phiffikus, en liten mätsticka med hack in i sidan som gör det lätt att rita ut sömsmåner mm, trådsaxen som lätt klipper trådar och små jack. Och sist men inte minst strykjärnet! När jag gick textillärarutbildningen i Uppsala (för typ 100 år sedan, eller snarare 12 år men känns som väldigt länge sedan och då mitt liv såg helt annorlunda ut...) tjatade lärarna om att sy det skulle man minsann göra med strykjärnet i andra handen! Och visst ligger det någonting i det, pressade sömmar blir mer exakta och resultatet på sömnaden blir proffsigare!

Vilka är dina tips?
//Sandra

6 kommentarer:

Jenny sa...

Det är där jag brister, det är tydligt. Jag hatar att stryka och syr hellre utan att ens se åt strykjärnet, då blir det som det blir ;-)

Mitt enda tips när det kommer till att sy är att ta det j...igt lugnt och inte forcera för då går det verkligen inte bra, höhö.

Nämen seriöst, en sån där sykrita är bra att ha och måttband och nålar men framförallt en fungerande maskin (min är döende).

Hoppas du får en bra dag!
Jenny

Paulina sa...

ja det är någon form av hatkärlek man har till strykjärnet... Sååå trist att pilla med, men ger fantastiskt resultat!
Ha en go onsdag!

Queen of Kammebornia sa...

Ja, strykjärnet är ju på hela dagarna när jag syr :) Det har jag lärt mig av min mormor som var sömmerska hela livet. Kram! Fin röd sladd!

Edith och Jag sa...

Hm har nog inga direkta tips. Här är det strykjärn, knappnålar, krita och måttband som används men mitt strykjärn har minsann inte en så fin röd sladd som ditt.
Kram Maria

creando sa...

Kära nån....jag kan ju inte sy. Egentligen. Men jag behöver tre olika saxar, bra nålar och en bra dag. Kan man nog säga...
:)

Fröken S sa...

Jag har också ofta strykjärnet på i närheten av symaskinen när jag håller på. på det sättet viker jag det jag ska sy innan jag sytt så slipper jag en massa nålar (nålar bara lite för att det inte ska glida iväg) och mätande när jag väl håller på. Annars säger jag många färger på tråd (har inte alltid rätt färg), många spolar för undertråd (för att kunna ha rätt färg) och tålamod! Klädnypor funkar också istället för nålar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...