måndag 10 december 2012

Saknade jultraditioner

Burkar och flaskor till för att fyllas!

Om man inte har så mycket traditioner så måste man väl kunna hitta på nya, egna? Mina jular har varit väldigt varierade, tror inte någon jul har varit den andra lik. Med föräldrar som skildes tidigt, nya partners och varannan jul hos den ena föräldern och nästa hos den andra så blir variationen stor. Traditioner blir svåra då, jag har anpassat mig efter andras och inte tyckt att det har spelat så stor roll, julen har mest varit några dagars ledighet efter stress och jäkt. Men nu när jag har bildat familj så har julen blivit roligare, jag vill skapa traditioner för mina barn att ta med sig och det känns så skönt att vi i år firar jul hemma i vårt hus,på vårat vis! Men hur är det då?

För några år sedan när mina systrar också hade flyttat hemifrån så började min mamma med att vi skulle baka pepparkakor på 1:a advent, det är en ny tradition som vi håller fast vid. Vi systrar och mamma bakar medan våra respektive av någon anledning droppar av en efter en till förmån för vinterstudion... På kvällen är det bordshockey turnering, glögg och pepparkakor. Äggklockan ställs och det är intensiva gruppspel innan den rafflande finalen! I år blev det ju tyvärr inställt på grund av snö och trafikkaos, men en tradition är en tradition.

För två år sedan när vi också firade jul hemma så bakade mannen en rulltårta, jag sa att jag inte var så förtjust i det men han hävdade att det var tradition med julrulltårta, han retades med mig och eftersom han vet hur jag suktar efter traditioner så skulle jag inte klaga mer! Så jag ser med spänning fram mot den traditonella julrulltårtan! Burkarna på bilden skulle jag vilja fylla med hemgjord senap, saffransskorpor, egen glögg och...

Vad mer då? Vad har ni för traditioner, har du något favoritrecept på något till ett modernare julbord som kan bli en tradition?

Önskar dig en trevlig start på veckan!
//Sandra

7 kommentarer:

Anneli Linder sa...

Ibland får man hitta egna och nya traditioner. Det är både bra och roligt. Ni verkar ha fått till det! ;)
Kram
Annlin:s

MammaElva sa...

Visst kan man ju skapa sina egna traditioner. Som liten hade vi en hel del sådana, men det blir ju annorlunda när alla är vuxna. Nu har vi nya som vi trivs med.

Men pappa gör struvor varje jul, en tradition han tagit från sin egen barndom och för mig är det verkligen jul!

Ha en mysig dag! kram

hönapöna sa...

jag gillar traditioner, blandat med nya inslag. Här bakar vi alltid saffransskorpor och gör knäck. Sen är julkrubban ett viktigt inslag, och att göra egna julkort.
På julbordet gillar vi krystader med svampfyllning. gott...!

Bara Sara sa...

Jag är uppvuxen på samma sätt dom du, hit och dit! Roligt att nu gå bestämma själv hur man vill fira julen!! Kram Sara

Edith och Jag sa...

Jag tycker absolut att man kan skapa egna traditioner. Hemma hos oss är det tradition att baka pepparkakor tillsammans. Från början var det jag och min syster som drog igång baket när vår mamma tröttnat. Nu är alla våra barn med och mamma har kommit med i pepparkaksbaket igen. Roligt! Just julbaket är ganska traditionsfyllt i vår familj. Vissa sorter måste alltid vara med som t.ex. kärleksmums (kallas glasyrkaka hos oss) och brysselkex med rosa socker ;)
Kram Maria

Fröken S sa...

Vad roligt att ni hittat egna traditioner! vi har nog inte så många egna, vi hänger upp stjärnor på 1:a advent och så gravar vi laxen och gör gravlaxsås lagom till julafton. Bakar pepparkakor gör vi ju också förstås... jag skulle vilja baka saffransskorpor men vi får se om jag hinner med!

creando sa...

Traditioner är nog rätt viktiga tror jag. För barnen har jag märkt. Så jag har några som vi håller benhårt fast vid. Som vår pepparkakshus med egenhändigt knådade marsipantomtar, en för varje familjemedlem (även de som inte längre finns med oss i form av husdjur vi har haft). Sen gör vi Ernsts julgodis, vit chokladtryffel (himmelsk), och hans knäckbräck. Vi gör även Ernsts saffranspannkaka till jul. Man kan antagligen säga att det är Ernst som är vår jultradition inser jag nu.... :)

Kramar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...